Export Services India

Dynamic Currency Conversion: Why Your Card Is Quietly Charging You More Abroad

Verified by:
Editorial team
Published:
Last modified:

Short answer

Dynamic currency conversion (DCC) lets a foreign merchant or ATM convert a card payment into rupees at its own rate. In 2026 the RBI card directions bar issuers from levying charges not explicitly indicated when the card was issued. Exporters receiving foreign payments still follow FEMA, GST and LUT rules, keep a FIRC or FIRA and report a purpose code.

How do payment options compare on exchange rate markup when foreign card or bank payments are converted into rupees in India?

Platforms named in the question are shown alongside the 2 highest payouts among the platforms this site covers, ranked by the INR received on a $5,000 invoice. Fees were checked on 30 Sept 2026.

Which RBI and EU rules govern dynamic currency conversion and card exchange rate charges for Indian cardholders?

No RBI direction reviewed for this page names dynamic currency conversion. The RBI card directions bar issuers from levying any charge not explicitly indicated when the card was issued, and the Money Changing Master Direction lets authorised persons deal at market determined rates. For EU payments in euro or another member-state currency, Regulation 2021/1230 makes a DCC provider show its markup over ECB reference rates before you pay.

Which option leaves the most rupees when a foreign client pays $500, $2,000 or $5,000 and the money is converted into INR?

Each row applies the platform's published fee, FX markup and 18% GST on the fee to the XE mid-market rate for 4 Nov 2026. Platforms without full published pricing are not included.

For example, on a $2,000 invoice Skydo pays about ₹1,87,436 and Razorpay about ₹1,87,324 at today's reference rate, a difference of ₹112.

What documents and GST apply to card currency conversion for Indian cardholders and exporters?

GST on a currency conversion service is valued under CGST Rule 32(2) by the gap between the dealer's rate and the RBI reference rate, or by an optional slab. A DCC receipt and your card statement show the rate used. Exporters keep a different trail: an EDF, a FIRC or FIRA, and an LUT for zero-rated supply.

What changed in the rules this year?

In 2026 the RBI updated its card and money changing directions, and new FEMA Export and Import Regulations took effect from 1 October 2026. Circular No. 20 supersedes the Master Direction on Export of Goods and Services and the SOFTEX circulars from the same date.

  • Card rules: The Commercial Banks card directions of 28 November 2025 repealed earlier card instructions for commercial banks and are updated as on 1 October 2026.
  • Rates: Since 6 May 2026, Section V para 8 of the Money Changing Master Direction refers to market determined rates for all foreign exchange transactions. The earlier wording covered notes and travellers' cheques.
  • Export rules: The FEMA Regulations 2026 set realisation within nine months from the invoice date for services, or twelve months when invoiced or settled in rupees.
  • Reporting: AD banks still report foreign trade transactions in FETERS under Reg 18(2), using purpose codes.

How did we verify this?

Every rule is linked to its official source below with the date it was checked. Platform figures come from each platform's own pages; the full method is on the methodology page.

  1. RBI (Commercial Banks - Credit Cards and Debit Cards: Issuance and Conduct) Directions, 2025 (updated as on October 1, 2026), Paras 23(7), 76, 77, 83, 85, 93 (numbering as in the 28 November 2025 text) (checked 6 Oct 2026)
  2. RBI Master Direction - Money Changing Activities (updated as on September 29, 2026), Section V paras 5(III), 8; footnote 15 (checked 6 Oct 2026)
  3. Regulation (EU) 2021/1230 on cross-border payments in the Union, Articles 1(2), 4(1), 4(3), 4(4), 4(5) (checked 6 Oct 2026)
  4. RBI FAQs: Foreign Exchange (Forex) Transactions (updated as on August 28, 2024), Q1, Q2 (checked 6 Oct 2026)
  5. RBI Master Direction - Liberalised Remittance Scheme (LRS) (updated as on September 6, 2024), Form A2 and PAN requirements (checked 6 Oct 2026)
  6. Foreign Exchange Management (Foreign Currency Accounts by a person resident in India) Regulations, 2015 (FEMA 10(R)/2015-RB), Schedule I paras 1(1), 1(2), 3(i) (checked 6 Oct 2026)
  7. Foreign Exchange Management (Export and Import of Goods and Services) Regulations, 2026 (FEMA 23(R)/2026-RB), Reg 1(2), 3(2), 5, 18(2) (checked 6 Oct 2026)
  8. RBI A.P. (DIR Series) Circular No. 20 dated 16 January 2026: Export and Import of Goods and Services, Para 4 and Annex (checked 6 Oct 2026)
  9. RBI A.P. (DIR Series) Circular No. 84 dated 29 February 2012: Reporting under FETERS (purpose codes) (checked 6 Oct 2026)
  10. CGST Rules, 2017, Rule 32, Rule 32(2)(a) and (b) (checked 6 Oct 2026)
  11. CGST Rules, 2017, Rule 89, Rule 89(2)(c) (checked 6 Oct 2026)
  12. CGST Rules, 2017, Rule 96A, Rule 96A(1) (checked 6 Oct 2026)
  13. IGST Act, 2017, Section 16 (Zero rated supply), s.16(1) (checked 6 Oct 2026)
  14. Skydo homepage (pricing and fee calculator), Know what you pay; calculator showing GST 18% of transaction fee (checked 6 Oct 2026)
  15. Razorpay MoneySaver Export Account (International Bank Transfers) pricing, Standard Plan: 0% FX markup, 1% fee, FlashLinks 2%, GST applicable, flat fee of INR 1,000 on transactions below INR 1,00,000, setup and AMC INR 0 (checked 6 Oct 2026)

Frequently asked questions

Should you pay in rupees or local currency when a card terminal abroad offers dynamic currency conversion?

Paying in local currency leaves the conversion to your own card issuer, whose charges must be disclosed under para 76 of the RBI card directions. Paying in rupees lets the operator convert at its own rate. For EU payments in euro, Article 4 requires the operator to show its markup first. Compare it with your card's FX markup.

Does the RBI cap the foreign currency markup on Indian debit and credit cards in 2026?

No cap appears in the directions reviewed for this page. Authorised persons deal at market determined rates under Section V, para 8 of the Money Changing Master Direction. The RBI card directions instead require issuers to disclose every charge upfront and publish all card charges on their website.

Can a card issuer raise its foreign transaction charge without telling you?

No. Under para 23(7) of the RBI card directions, credit card charges change only prospectively with at least one month's prior notice. If the change is to your disadvantage, you may close the card without any extra charge, after paying all dues. Para 76 also bars charges not explicitly indicated when the card was issued.

How do you complain about a DCC or ATM conversion charge on an Indian card?

Complain to your card issuer first. Under para 85 of the RBI card directions, if the issuer does not respond within 30 days, rejects the complaint or gives an unsatisfactory reply, you can complain to the RBI Ombudsman online at cms.rbi.org.in. Keep the DCC receipt and card statement as evidence.

Is GST charged on the currency conversion margin when you buy foreign currency or load a forex card in India?

Yes. CGST Rule 32(2)(a) values the service as the difference between the dealer's buying or selling rate and the RBI reference rate, multiplied by the units exchanged. Under Rule 32(2)(b), the supplier may instead use a slab of one percent of the gross amount up to one lakh rupees, with a minimum of two hundred and fifty rupees.

Does a foreign client paying an Indian exporter by international credit card count as a banking channel receipt under FEMA?

For EEFC purposes, yes. Schedule I, para 1(2) of FEMA 10(R)/2015-RB says a payment received through an international credit card, reimbursed in foreign exchange, may be regarded as a remittance through banking channels. Exporters can credit eligible earnings to an EEFC account and avoid converting everything into rupees at once.

Which reference rate should you use to measure the hidden markup in a card or DCC conversion?

In the EU, Article 4(1) of Regulation 2021/1230 measures conversion charges as a percentage markup over the latest ECB euro reference rates. In India, CGST Rule 32(2)(a) uses the RBI reference rate to value a conversion margin. A mid-market rate for the same time gives a rough benchmark.

Is a forex prepaid card treated as foreign currency under the RBI Money Changing Master Direction?

Yes. Section V, para 5(III) says prepaid foreign currency cards are a form of foreign currency, similar to notes or travellers' cheques. Sellers must apply the same KYC and due diligence. Authorised Dealers Category-II may issue them to residents travelling on private or business visits abroad.